Luottokortti opiskelijalle

Opiskelijoille on tarjolla monia erilaisia luottokortteja, joista löydät avullamme sinulle sopivimman kortin. Opiskelijan kannattaa verrata luottokortteja myös perinteisistä luottokorteista, sillä tulorajat saattavat hyvin ylittyä opiskelujen ohessakin työskentelevillä.

Vertaile opiskelijalle mahdolliset luottokortit

Alla olevasta taulukosta löydät suomalaisten pankkien opiskelijoille tarjoamat luottokortit korkoineen, sekä niihin vaadittavien opintopisteiden määrän.

Luottokortti opiskelijalle – Vertailu

KorttiLuottorajaVuosimaksuTilinhoitomaksuVuosikorkoLisäominaisuudetVaaditut opintopisteet
Osuuspankki Visa Credit/Debit2 000 €47,4 €*3,50 €/lasku3 kk Euribor + 8,95 %Tuoteturva, K-Plussa-mahdollisuusEi vaatimuksia
Nordea Gold Credit/Debit2 000 €30 €4,50 €/lasku3 kk Euribor + 9,5 %Ulkomaanmatkavakuutus, Tuoteturva, K-Plussa-mahdollisuusEi vaatimuksia
Tuohi MasterCard2 000 €0 €5 €/lasku3 kk Euribor + 14 %HintaturvavakuutusEi vaatimuksia
Stockmann MasterCard2 000 €0 €4 €/lasku3 kk Euribor + 12,5 %Stockmannin kanta-asiakasedutEi vaatimuksia
Aktia Credit/Debit2 000 €48 €3,9 €/lasku3 kk Euribor + 8,5 %Matkavakuutus, hätäkäteispalvelu90 op
Säästöpankki Visa Credit2 000 €24 €**3,50 €/lasku3 kk Euribor + 8,5 %Ostoturvavakuutus50 op
POP Visa Credit/Debit2 000 €48 €**4 €/lasku3 kk Euribor + 9,5 %OstoturvavakuutusEi vaatimuksia

*Maksuton alle 26-vuotiaille, tämän jälkeen hinta voi vaihdella konttoreittain.
** Hinta voi vaihdella eri konttoreiden välillä
Tilinhoitomaksua korteista peritään vain silloin, kun kortilla on korollista luottoa.

Tietoa opiskelijan luottokorteista

Opiskelijan luottokortti on usein varustettu tiukemmilla ehdoilla kuin tavallinen luottokortti. Luottoraja on selvästi alhaisempi, ja muitakin rajoituksia saattaa olla.

Eri luottokortit vaihtelevat niin ominaisuuksien kuin kulujenkin osalta, ja opiskelijan on aina syytä tutustua vaihtoehtoihin tarkoin. Töissä käyvän opiskelijan kannattaa pohtia myös mahdollisuutta ottaa tavallinen luottokortti korkeammalla luottorajalla.

Opiskelijan luottokortti pähkinänkuoressa:

  • Mahdollista saada monelta suomalaiselta pankilta
  • Pienempi luottoraja
  • Vaihtelevat kuukausimaksut
  • Eroja ominaisuuksissa ja koroissa
  • Monelle opiskelujen ohessa työssäkäyvälle vaihtoehtona myös tavallinen luottokortti

Miten opiskelija voi saada luottokortin?

Luottokortin saadakseen kortinmyöntäjät yleensä vaativat hakijalta säännöllisiä, tarpeeksi suuria tuloja. Opiskelijoilla kuitenkaan ei niitä useinkaan vielä ole. Pankit kuitenkin myöntävät luottokortteja myös opiskelijoille, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Vaatimuksiin ei siis tällöin kuulu säännölliset tulot, vaan opiskelijalta vaaditaan riittävästi opintopisteitä. Joillekin kortinmyöntäjille kuitenkin riittää pelkkä opiskelupaikka suomalaisesta korkeakoulusta.

Yleensä kuitenkin vaaditaan että opiskelijalle on kertynyt vähintään 50 tai 90 opintopistettä. Maksimiluottorajaksi opiskelija saa yleensä 2000 euroa. Jos kuitenkin olet opintojen ohella normaalisti työssäkäyvä, voit hakea korkeampaa luottorajaa normaalien ehtojen mukaisesti.

Opiskelija voi siis saada luottokortin käyttöönsä ilman säännöllisiä tuloja. Hänen on tällöin oltava päätoiminen opiskelija ja kerännyt tietyn määrän opintopisteitä suorittaessaan opintojaan suomalaisessa korkeakoulussa. Näiden ehtojen täyttyessä myönnetään luottokortti opiskelijalle, jos maksuhäiriömerkintöjä ei ole.

Kannattaako opiskelijan hankkia luottokorttia?

Yksinkertainen vastaus kysymykseen on, että kyllä, kyllä kannattaa hankkia opiskelija luottokortti. Vaikka et käyttäisi luottokorttia usein, kannattaa sellainen olla varalta. Luottokortti tarjoaa normaaliin Debit-korttiin verrattuna monia hyötyjä, kuten turvan siltä varalta, että netistä tilattu tuote ei saapuisi perille, tai että se olisi rikkoutunut kuljetuksessa. Luottokortilla saa myös korotonta maksuaikaa, kortista riippuen 30-50 päivää.

Luottokortit tuovat myös turvaa matkustaessa, kuten matkan peruuntuessa tai vaikka lentoyhtiön mennessä konkurssiin. Luottokortteihin voi myös sisältyä tuote-, tai hintaturva, sekä matkavakuutus.

Miksi luottokortin hankkiminen kannattaa?

Verkko-ostamisen yleistymisen myötä yhä suurempi osa tuotteista ostetaan ulkomaisten verkkokauppojen kautta. Luottokortti tuokin turvaa näitä ostoksia tehdessä, sillä Debit tai VISA-Electron kortti ei anna turvaa, jos jotain menee pieleen. Luottokortin ostaessa sinun ei tarvitse huolehtia, että joutuisit maksamaan tuotteita, jos jotain menee pieleen.

Ehdot vaihtelevat kortinmyöntäjien välillä, mutta osa luottokorteista, kuten esimerkiksi OP-Visa Credit sisältää 180 päivän tuoteturvavakuutuksen. Kortilla ostettuihin tuotteisiin saa siis ostohetkestä alkaen 180 päivän pituisen vakuutuksen turvaamaan myös tuotteen saamisen jälkeisiä vahinkoja.

OP:n tuoteturvavakuutuksen ehtojen mukaan, jos hankittu tuote vahingoittuu ”äkillisestä ja odottamattomasta ulkoisesta syystä”, korvataan sinulle tuotteen ostohinta maksimissaan 2 000 euroon asti. Vakuutus ei kuitenkaan kata elintarvikkeita, vaatteita tai koruja.

Lentoliput kannattaa maksaa luottokortilla

Lentoliput ovat yksi kannattavimmista asioista luottokortilla ostettavaksi. Lentoyhtiöitä ja matkatoimistoja menee välillä konkurssiin, yleensä hyvin yllättäen. Konkurssi ei kuitenkaan yleensä kuulu matkavakuutuksessa korvattaviin asioihin.

Luottokortilla maksaessa asiakkaalla on oikeus vaatia rahoja suoraan luottoyhtiöltä, eikä kuluttajan tarvitse käydä läpi aikaa vieviä ja monimutkaisia konkurssiin liittyviä toimenpiteitä, kun yleensä rahoja ei siltikään saa takaisin.

Luottokortti matkustamiseen on siis kaiken kaikkiaan fiksu valinta.

Suoraan tilisiirrolla tai Debit-kortilla, kuten VISA-Electronilla, maksaessa ei samanlaista suojaa saa. Tästä syystä siis Credit-kortti voi maksaa itsensä nopeasti takaisin. VISA- ja Mastercard-kortit myös hyväksytään kansainvälisesti miljoonissa eri paikoissa, joten voit käyttää niitä lähestulkoon kaikkialla missä matkallasi tarvitsetkaan. Opiskelijan luottokortti tarjoaa yleensä tarpeeksi korkean luottorajan, jotta matkat, majoituksen, sekä ostokset mahtuvat budjettiin.

Luottokortti tuo joustavuutta, mutta myös vastuuta

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on viime vuosina kasvaneet paljon. Niitä on kertynyt varsinkin nuorille asiakkaille. Opiskelijoille ongelmia omaan talouteen voivat aiheuttaa mm tulorajat, joiden vuoksi opintotukea voidaan periä takaisin, jos opiskelija tienaa liikaa. Opintojen kiivas tahti ja oppimateriaalin valtava määrä voivat myös viedä kaiken ajan, jolloinka työssäkäyminen ei ole mahdollista.

Myös korkeakoulutettujen on yhä vaikeampaa saada vakituista työpaikkaa. Työttömiä korkeakoulun käyneitä on yhä enemmän, joten pienituloisen opiskelijan kannattaa käyttää luottoa harkiten, mieluiten vain niihin ostoksiin, joissa se on ainoa järkevä vaihtoehto. Näin voidaan ehkäistä velkaongelmien syntymistä.